piątek, 20 marca 2015

Pomarańczowe ciastka z kropelkami czekoladowymi - Orange cookies with chocolate drops





   Niecierpliwie czekamy na wiosnę i lato, a co za tym idzie na owoce i warzywa które znowu będą miały właściwy smak. Zresztą pewnie nie tylko my. 





   Tymczasem trzeba się ciągle ratować cytrusami i różnymi importowanymi wynalazkami. Akurat w przypadku cytrusów przyczepić się nie ma za bardzo do czego bo smakują z grubsza tak samo niezależnie od pory roku. Ale już na przykład pomidory, to zupełnie inna historia. Dlatego dzisiaj będzie o cytrusach, a właściwie o ciasteczkach o smaku pomarańczy. 

Potrzebne będzie:
  • 400 gramów mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 250 gramów miękkiego masła
  • 250 gramów brązowego cukru
  • skórka otarta z trzech pomarańczy
  • 2 jaja
  • 200 gramów czekoladowych kropelek
   W jednej misie mieszamy mąkę, proszek, sodę i sól. W drugiej miksujemy masło, cukier i skórkę pomarańczową przez około trzy minuty póki nie stanie się puszyste. Wtedy powoli dodajemy jaja nie przestając miksować. Kiedy składniki się połączą dodać porcjami składniki suche miksując na najwolniejszych obrotach. Na koniec wsypać czekoladowe kropelki i delikatnie wmieszać je w masę. 
   Gotowe ciasto podzielić na trzy duże kule i odłożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie, rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni Celsjusza, wyjmujemy z lodówki pierwszą kulę ciasta i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto w postaci drobnych kulek (świetnie sprawdza się gałkownica do melona). Zostawiamy dosyć duże odstępy między ciastkami bo w piecu się rozpłaszczą. Pieczemy 12-14 minut aż się zezłocą. Studzimy na kratce. Z podanych proporcji wychodzi około 50 szt. 

Przy garach: Aga
Tekst: Tomasz
Pstrykała: Aga


Orange cookies with chocolate drops
You will need:
  • 400 grams flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 3/4 teaspoon baking soda
  • 1/2 teaspoon salt
  • 250 grams butter, softened
  • 250 brown sugar
  • 3 oranges zest
  • 200 grams chocolate drops
   In a  bowl, mix together flour, baking powder, baking soda and salt and set aside. In the bowl of an electric stand mixer, fitted with the paddle attachment, whip butter, brown sugar and orange zest until creamy, about 3 minutes. Add in one egg, combine and then add in the second egg. Set on low speed and add in flour mixture. Then stir in chocolate drops. Shape dough into 3 large balls, put them on a plate and chill for about one hour.
   Preheat oven to 175 degrees Celcuis. Line a baking sheet with parchment paper. Take out the first large ball and form small balls from the dough in your hands. Keep the rest of dough in refrigerator. Put them on a baking sheet leaving some space between the cookies. Bake them about 12 - 14 minutes untill gold and transfer to a wire rack to cool. Store in an airtight container.

Text: Aga



3 komentarze:

  1. Takie ciasteczka musiały smakować bajecznie :)
    Też już czekam na owoce i warzywa, ach... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyłączam się do grona wielbicieli filiżanki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to grono jest już dość spore...jeżeli znajdę taką to zrobię chyba aukcję ;)

      Usuń