środa, 13 czerwca 2012

Konfitura z rabarbaru




   Znaleźliśmy w magazynie Kuchnia fajny przepis na konfiturę z rabarbaru. Warto spróbować przechować ten smak, na czas kiedy już w sklepie nie da się kupić świeżego. Przy przygotowaniu jest trochę kombinowania, ale nie aż tyle, żeby to było zniechęcające. Większość polega po prostu na czekaniu :)



Potrzebne będzie:

  • kilogram rabarbaru, pokrojonego w kostkę
  • kilogram cukru (jeśli ktoś nie lubi zbyt słodkich konfitur, można dać mniej)
  • laska wanilii
   Obrany i pokrojony  w kostkę rabarbar zasypujemy cukrem i zostawiamy w spokoju na 12 godzin. Po tym czasie, wlewamy owoce z cukrem do garnka i wrzucamy pokrojoną na kawałki wanilię. Przesmażamy przez około pół godziny, zbierając powstającą na powierzchni białą pianę. 
   Gorące konfitury rozlewamy do starannie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików, przykrywamy czystą lnianą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni. Kiedy znajdziemy wolną chwilę, przecieramy pokrywki i brzegi słoików od wewnątrz spirytusem i szczelnie zamykamy. 

Przy garach: Aga
Pstrykała: Aga




1 komentarz:

  1. Widziałam dziś super tani rabarbar na targu. Może kupie więcej i taką konfiturę według Twojego przepisu przygotuję. Będzie to miłe wspomnienie lata podczas jesiennych chłodnych dni :)

    OdpowiedzUsuń